حمیده وطنی
سرانجام پس از کش و قوسهای فراوان بر سر اعلام نهایی فیلمهای سینمایی متقاضی اکران نوروزی، از روز سهشنبه فیلمهای «فیلشاه»، «به وقت شام»، «مصادره»، «لونه زنبور»، «خرگیوش»، «لاتاری» و «فراری» اکران خود را آغاز کردهاند. نگاهی به آثار متقاضی اکران نوروز نشان میدهد که شمار قابلتوجهی از فیلمها در ژانر کمدی هستند و سینما داران و فیلمسازان نیز تمایل زیادی به اکران فیلمهای طنز دارند. درحالیکه تجربه سالهای اخیر نشان میدهد فیلمهای اجتماعی نیز از استقبال خوبی برخوردار است. عید نوروز همواره یکی از مهمترین و بهترین زمانها برای اکران فیلمهای سینمایی است. صاحبان فیلمها بر سر به دست آوردن این زمان برای نمایش آثار سینمایی، با یکدیگر رقابت میکنند. در ادامه مروری داریم بر فیلمهای اکران نوروز ۹۷ سینمای ایران.
«فیلشاه»
«فیلشاه» انیمیشنی ۹۰ دقیقهای و روایتگر داستانی است که در جنگلی در آفریقا رقم میخورد. رئیس گله فیلها صاحب فرزندی میشود که همه انتظار دارند جانشین رئیس گله باشد اما برخلاف تصور همه، بسیار دستوپا چلفتی است و هیکل گندهاش همیشه سبب تخریب و خرابکاری میشود. «فیلشاه» پس از انیمیشن «شاهزاده روم» دومین ساخته بلند هادی محمدیان است که به عنوان تنها انیمیشن راه یافته به بخش مسابقه سودای سیمرغ سی و ششمین جشنواره فیلم فجر با ۲۲ اثر سینمایی دیگر به رقابت پرداخت.
«به وقت شام»
جدیدترین ساخته ابراهیم حاتمیکیا روایتگر داستان پدر و فرزند خلبانی است که در سوریه به یاری مردم گرفتار در آتش جنگ شتافتهاند اما درنهایت رودرروی داعش قرار میگیرند و ... فیلمهای حاتمی کیا همیشه پرمخاطب است و به وقت شام هم از این قاعده مستثنا نیست. اکران این فیلم در سی و ششمین جشنواره فیلم فجر با واکنشهای مختلفی مواجه شد اما برای سازندهاش جایزه بهترین کارگردانی جشنواره فیلم فجر را به همراه داشت. در «به وقت شام» هادی حجازیفر و بابک حمیدیان همراه با جمعی از بازیگران ایرانی، سوری و لبنانی ایفای نقش کردهاند.
«لاتاری»
«لاتاری» یکی از فیلمهای پر سروصدای جشنواره سی و ششم فجر بود که البته چندان موردتوجه داوران قرار نگرفت و دستش از رسیدن به سیمرغها کوتاه ماند؛ اما سومین فیلم سینمایی محمدحسین مهدویان پس از «ایستاده در غبار» و «ماجرای نیمروز»، سرانجام به اکران نوروز رسید. حمید فرخنژاد، ساعد سهیلی، هادی حجازیفر، نادر سلیمانی، جواد عزتی، زیبا کرمعلی و ... از بازیگران لاتاری هستند که نقشهای متفاوتی را از خود به نمایش گذاشتند. داستان سومین فیلم مهدویان درباره امیرعلی و نوشین دو جوان بیستویک دوساله قصد ازدواج با یکدیگر را دارند اما خانوادههایشان چندان موافق نیستند. آنها صبر پیشه کردهاند تا بهمرورزمان رضایت خانوادههایشان را جلب کنند. آن دو یکسری رؤیای مشترک دارند. برنده شدن در لاتاری و دریافت گرین کارت آمریکا.
«فراری»
فیلم علیرضا داوودنژاد برگزیده دو دوره قبل جشنواره فیلم فجر در سال 1395 بود. فیلمی که انتظار میرفت با توجه به موفقیتش در جشنواره فیلم فجر نوروز سال گذشته راهی پردههای سینما شود. بههرحال «فِراری» در آشفتهبازار اکران ماند تا نوروز امسال. میتوان حدس زد که فیلم شانس زیادی هم برای دیده شدن ندارد، مگر اینکه تماشاگران این فیلم برای تبلیغ آن سنگ تمام بگذارند وگرنه از همین حالا بیلبوردهای و کارزارهای تبلیغاتی دو فیلم «لاتاری» و «به وقت شام» برپاشده است. از سوی دیگر حضور محسن تنابنده در «فراری» هم با توجه به پخش سریال تلویزیونی «پایتخت پنج» خیلی نمیتواند به فیلم کمک چندانی کند. تجربه نشان داده وقتی یک بازیگر در تلویزیون در دسترس مخاطب است، مردم میلی به خرید بلیت فیلم سینمایی آن ستاره نشان نمیدهند. این مسئله امسال در ارتباط با فیلمهای سینمایی رامبد جوان و مهران مدیری مشهود بود که هر دو فروشی پایینتر از سطح انتظارها داشتند؛ اما «فراری» از یکجهت دیگر هم شانس زیادی برای فروش نخواهد داشت. آن هم اینکه نهتنها در آن قهرمانهای فیلمهای تبلیغاتی خبری نیست که حتی نسبت به فضای عمومی جامعه نگاهی منتقد دارد. فیلم داستان دختری را روایت میکند که برای گرفتن عکسی یادگاری با یک اتومبیل فراری راهی پایتخت شده است. بازی تنابنده با لهجه قمی یکی از بهترین بازیهای او در کارنامه سینماییاش بهحساب میآید که برای او سیمرغ هم به ارمغان آورد.
«خرگیوش»
«خرگیوش» نخستین ساخته سینمایی مانی باغبانی است که فضایی کمدی دارد و به دلیل همین فضای مفرحش در میان گزینههای اکران عید امسال قرارگرفته است. جواد عزتی، بابک حمیدیان، سیامک انصاری، پانته آ سیروس، همایون ارشادی، امید روحانی، ملیکا شریفینیا، مانیا علیجانی و مینا ساداتی بازیگران «خرگیوش» هستند که تجربه متفاوتی در حوزه سینمای کمدی به شمار میرود.
«لونه زنبور»
داستان فیلم «لونه زنبور» درباره دو سارق خردهپاست که با تحویل گرفتن جعبهای وارد ماجرایی بزرگ میشوند. این فیلم را برزو نیکنژاد ساخته که پیشتر فیلم کمدی «زاپاس» را از او دیدهایم. پژمان جمشیدی، محسن کیایی، بهاره کیانافشار، رعنا آزادیور، هومن برقنورد، سیاوش چراغی پور و فرید سجادی حسین بازیگران فیلم «لونه زنبور» هستند.
«مصادره»
«مصادره» را مهران احمدی ساخته است. بیشتر او را به عنوان بازیگر به یاد میآوریم. بازیگری که در برخی از موفقترین فیلمهای سینمای ایران و البته در ژانر کمدی حضورداشته است. حالا احمدی برای ساختن اولین فیلم سینمایی بلندش به سراغ گروهی از بازیگران رفته است که هر یک از آنها این روزها میتوانند موفقیت گیشه را تأمین کنند. «مصادره» یک رضا عطاران خوب دارد. عطاران در این سالها و در فیلمهایی که از او دیدهایم همواره سطح ثابتی داشته است. او در «مصادره» به عنوان فردی که اسیر جبر زمانه و اندکی خنگی ذاتی است، سفری را از ایران تا آمریکا آغاز میکند و در طول این سفر اتفاقات بامزهای برایش میافتد. «مصادره» یک هومن سیدی نیز دارد که این روزها تبدیل به یکی از بازیگران پرطرفدار سینما شده است. البته که بار طنز داستان بیشتر بر دوش عطاران است، اما مشکل «مصادره» از بازیگران آن نیست. عطاران و سیدی همه تلاش خود را به کار گرفتهاند، اما فیلمنامه «مصادره» از نیمه فیلم به آنسو از نفس میافتد. این از نفس افتادن در شکل کم شدن از بار طنز موقعیت و تبدیل آن به طنزی تلخ ناشی از تشبیه اتفاقات فیلم به شرایط زمانه ماست. به این ترتیب تماشاگر احتمالاً در نیمه دوم فیلم کمتر به اتفاقات آن بخندد. این کاری است که احمدی و گروهش احتمالاً عامدانه انجام دادهاند و باز هم احتمالاً در فروش گیشه آسیب آن را خواهند دید.