در دنیای امروز عمر محرمانگی و سانسور به سر آمده است و دیگر سانسور معنایی نمیدهد. اگر رسانههای رسمی به بهانه امنیت ملی و نگرانی مردم، تعللی در انتشار انجام دهند و کم و کاستی در پخش خبر داشته باشند، اعتبارشان را از دست میدهند و از سویی کنترل شایعهها در شبکههای اجتماعی غیرممکن خواهد بود.
رسانهها رسمی باید در بحرانها اخبار را منتشر کنند
درس مبارزه با بحران در رسانه این است که شما از بحران نترسید و با آن وفق شوید. مواجهشدن با بحران این است که بتوانید بهترین اخبار و بهترین اطلاعات را به مردم بدهید؛ چراکه اگر رسانههای رسمی این کار را نکنند بازار شایعه آنقدر وخیم است که غیرقابلکنترل میشود.
مردم در مواقع بحران باید به رسانهها اعتماد کنند!
رسانههای رسمی و خبرگزاریها باید دقیقترین خبر را منتشر کنند حتی اگر آن اخبار بدترین اخبار و بحرانیترین باشد. مردم باید سعی کنند از رسانههای رسمی اخبار را پیگیری کنند. اگر رسانههای رسمی به بهانهها و دلایلی چون امنیت ملی و ابراز نگرانی مردم، در انتشار اخبار تعلل کنند، قطعاً بدانید منابع شایعهای که خود آنهم بخشی از فضای تروریستی است و میخواهند به آن دامن بزنند، فعال میشوند و تأثیر خودشان را خواهند داشت.
وظیفه رسانهها مواجهه کامل با پدیده بحران، نترسیدن از بحران و دادن اطلاعات دقیق و سریع در بحران است. در دنیای امروز عمر محرمانگی به سر آمده است. بهویژه مثل حمله مسلحانهای که امروز در محافل عمومی رخداده است، دیگر سانسور معنایی نمیدهد. امروز تمام موبایلها خودشان خبرگزاریاند و تمام مردم خبرنگار و جزو رسانهاند و به همین جهت سانسور یک معنای غلط است. همانگونه که مشاهده کردید در اتفاقات تروریستی در دنیا، ازجمله حادثهای که در لندن رخ داد، این تمام مردم بودند که انعکاس خبر را بر عهده داشتند و زمانی هم که اعلام شد چه تعداد افراد کشتهشدهاند، هیچگاه خبری مبنی بر اینکه میزان کشتهها زیاد بوده و دولت خواسته است پنهانکاری کند نشنیدیم و همیشه دقیقترین و سریعترین اخبار از بحرانها را منتشر کردهاند.
شبکههای اجتماعی و هدایت اخبار
سرعت عمل، دقت و نترسیدن از پخش اخبار و سانسور نکردن اخبار در رسانههای رسمی باعث میشود که شبکههای اجتماعی نتوانند اخبار را تحت کنترل خود قرار بدهند. اگر رسانههای رسمی در لحظات آغازین حادثه، اخبار را به مخاطب منتقل کنند مردم هم اعتماد خود را به آن رسانهها حفظ خواهند کرد اما اگر به فرض چهار نفر کشتهشدهاند و رسانهای اعلام کند که یک نفر کشتهشده است و بعدها افشا شود که خبر نادرست بوده است، این بیاعتباری باعث میشود که جریان اطلاعرسانی دست شبکههای اجتماعی بیفتد.
محمد سلطانیفر، استاد ارتباطات، منبع: ایسنا